תוכן עניינים

כתב טל יוגב

אילוף כלבים בפרדס חנה כרכור. ניסיון של 10 שנים.

טיפים לאילוף גורים – איך עושים זאת נכון?

אילוף גורים הוא אחד הדברים הכי טובים שתוכלו לעשות, היות ושלב הגורות הוא קריטי בהתפתחות הכלב, ויש לו המון השפעה על ההתנהגות שלו בעתיד. זה השלב בו הכלב לומד הרבה על העולם סביבו, על גבולות, הרגלים ועל קשרים חברתיים. הנה כמה טיפים פרקטיים שיעזרו לכם בתהליך האילוף, עם דגש על גישה הוליסטית שמבוססת על סבלנות, אהבה והבנה:

1. התחלה מוקדמת באילוף הגור

הזמן הכי טוב להתחיל לאמן בו את הכלב היה אתמול, הזמן השני הכי טוב הוא עכשיו.
אבל אם מדברים בשבועות, הגיל הכי טוב להתחיל לאמן בו את הגור הוא 7-12 שבועות, כל המקדים הרי זה משובח, בגיל זה הם מאוד פתוחים ללמידה והמוח שלהם הוא כמו ספוג. ככל שתתחילו מוקדם יותר, כך תוכלו להטמיע בהם הרגלים טובים שילו אותם לאורך כל חייהם. זהו הזמן לפתח את הקשר הראשוני ולהניח את הבסיס להתנהגות טובה.

  • מה לעשות עכשיו? פשוט תתחילו, למשל אתם יכולים ללמד התנהגויות פשוטות כמו ישיבה או תגובה לשם שלו בעזרת חטיפים שהוא אוהב. 

2. סבלנות ועקביות באילוף הם המפתח להצלחה

אל תצפו שהגור ילמד הכל בבת אחת. הסבלנות היא לא רק כלי חשוב, היא גם מראה לגור שאתם מבינים את הקצב שלו. כל שינוי קטן, אפילו אם הוא לא מהיר כמו שרציתם, הוא צעד משמעותי קדימה. עקביות בלימוד, בטיולים ובזמני האוכל והמשחק תעזור לו להבין את הסדר ואת הציפיות שלכם.

מה לעשות עכשיו? קבעו סדר יום יציב: זמן אוכל, זמן משחק, זמן מנוחה וזמן אילוף. תהיו עקביים בכל פעם שאתם מבקשים מהגור להתנהג בצורה מסוימת, ושבחו אותו כאשר הוא מצליח. תהיו עקביים בתגובות שלכם והיו סבלניים.

3. חשפו את הגור לסביבה מגוונת

הסביבה שהוא נחשף אליה יכולה להיות מפחידה או מרגשת, ולכן חשוב לחשוף את הגור למגוון חוויות, כמו טיולים במיקומים שונים, מפגשים עם אנשים ובעלי חיים שונים. זה יעזור לו לפתח ביטחון עצמי, ולא לפחד מכל דבר חדש שהוא נתקל בו בעתיד.

מה לעשות עכשיו? קחו את הגור לטיול בפארק או ברחוב, וקחו איתכם חטיפים טעימים וצעצוע לעיסה. הכירו לו אנשים חדשים, מקומות מעניינים או חיות אחרות. חשוב מאוד לעשות זאת בצורה הדרגתית ולזמנים קצרים כדי שלא ירגיש מוצף. שימו לב לשפת הגוף שלו – פיהוקים וליקוקי שפתיים מרובים הם סימנים נפוצים לניסיונות הרגעה.

4. השתמשו בחיזוקים חיובים באילוף הגור

שימוש בחיזוקים חיוביים הוא הדרך הטובה ביותר לחזק התנהגויות, וזה יעזור לו להבין מה אתם מצפים ממנו. כך תבנו את הקשר שלכם ותעזרו לו לפתח את ההתנהגות הרצויה. יש לנו נטיה אנושית למצוא את הדברים הלא טובים בכל סיטואציה, נסו לעשות את ההפך – מצאו את הצד הטוב, את ההתנהגויות הנכונות שהגור עושה וחזקו אותו עליהן.

  • מה לעשות עכשיו? כל פעם שהגור עושה משהו נכון, תנו לו חטיף ושבחו אותו במילים חמות כמו "כלב טוב!" או "איזה מצוין!". החיזוק יכול להיות גם משחק או גישה לדברים מעניינים בסביבה שלכם (חפשו "עקרון פרימק" כדי להבין עוד)

5. הימנעו מענישה: איך להתמודד עם התנהגויות לא רצויות?

שימוש בענישה יכול לגרום לפחד, חרדה או חוסר אמון. במקום זאת, התמקדו בהדרכה חיובית ובעידוד של התנהגויות טובות. בשלב הראשון אם הגור עשה משהו לא רצוי, הפנו את תשומת לבו להתנהגות אחרת שתרצו לראות. במקביל נסו להבין איך ניתן למנוע מראש את ההתנהגות הלא רצויה בעתיד. שווה לדבר עם איש מקצוע כדי לקבל הסתכלות רחבה על ההתנהגויות האלו.

  • מה לעשות עכשיו? אם הגור מתחיל לנשוך רהיטים, אל תענישו אותו. במקום זאת, הסיטו את תשומת ליבו למשחק או לחפץ מותר לנשוך. ברגע שהוא מתחיל לשחק בחפץ המותר, תנו לו חיזוק חיובי.

6. גישה הוליסטית באילוף כלבים

כשאנחנו מלמדים את הגור, אנחנו לא רק מלמדים אותו התנהגויות פיזיות. אנחנו בונים קשר שמבוסס על אמון, תקשורת פתוחה והבנה הדדית. חשוב לזכור שכל אילוף צריך להיות מבוסס על רגשות חיוביים, חיבור עם הכלב ולמידה משותפת. אילוף לא צריך להיות "פקודות", הוא הדרך בה אנחנו מפתחים מערכת יחסים עם חברנו על ארבע.

אני ממליץ להתחיל עם טיפים אלו ולזכור – כל גור הוא עולם שלם, וכל צעד קטן שאתם עושים איתו מקרב אתכם להצלחה!

בסופו של דבר, אני רוצה להוסיף משהו קטן אבל חשוב. המילה "אילוף כלבים" לא מרגישה לי נכונה. לא הייתי רוצה להשתמש בה כל הזמן, כי היא יוצרת את הרושם שאנחנו עובדים עם כלב כמו חייל או רובוט. בעיניי, התהליך הזה הרבה יותר קשור לפיתוח קשר, חיבור והבנה הדדית. הייתי מעדיף להשתמש במילים אחרות, כמו "הדרכה" או "הכוונה", שיותר מתאימות לגישה שלי. אבל, לטובת מילות החיפוש והמונחים שמחפשים, החלטתי להשאיר את המילה "אילוף" בשלב זה.

מוזמנים לשתף:

שעות עבודה למענה:

ימים א'-ה' בין השעות 9:00-20:00
יום ו' 8:00-15:00

עלות מפגש ייעוץ ראשוני בפרדס חנה (שעה ורבע- שעה וחצי) – 450 ₪
באיזורים מרוחקים יותר יתווסף עלות נוספת
מפגש עבודה (50-60 דקות) 400 ₪
לאחר האבחון, תוכלו לרכוש חבילת מפגשים במחיר מוזל של כ380-320 ₪ לפגישה – כתלוי במספר הפגישות.

תוקף החבילה:

החבילה ניתנת לניצול במשך שלושה חודשים ממועד המפגש הראשון.

פרטי תשלום:

מפגש בודד: ניתן לשלם במזומן, ביט או העברה בנקאית במועד הפגישה או לפניה.

תשלום עבור חבילת מפגשים: יש לשלם במועד תחילת החבילה או לפניה – ניתן לשלם במזומן, ביט או העברה בנקאית.

ביטולים וזיכויים:

במידה והחלטתם כי ברצונכם לבטל את חבילת המפגשים לפני סיומה מכל סיבה שהיא, תקבלו זיכוי חלקי בהתאם לכמות השיעורים שהתקיימו במחיר מלא (400₪ לשיעור) ולא לפי מחיר מוזל לשיעור בחבילה (380₪-320₪)

ביטול פגישה פחות מ-24 שעות לפני מועד תחילתה יגרור תשלום מלא על הפגישה.